- (+373) 796 87 331
- (+373) 790 35 444
- info@art-design.md
- oleg@art-design.md
Cum să alegi corect perdelele
Cum să alegi corect perdelele
Fără draperii, chiar și o cameră bine decorată și elegantă pare goală, tristă și neprimitoare. Acest element de interior devine adesea unul dintre cele mai importante în finalizarea amenajării spațiului.
Moment esențial
Alegerea draperiilor este imposibilă fără alegerea șinei sau barei de susținere. Există șine de lemn, din plastic, sau din metal. Alegerea materialului determină stilul camerei și preferințele tale. Stilul modern, de exemplu, tinde spre metal, în timp ce stilul rustic se îndreaptă spre lemn. De asemenea, șinele se deosebesc în funcție de modul de fixare - pe perete, pe tavan sau flexibile, ușor de modelat. Este recomandat să cumperi o șină cu o lungime egală cu lățimea ferestrei + 30 cm. Cu toate acestea, mulți preferă șinele care acoperă întreaga lățime a pereților. Această opțiune este posibilă, dar în acest caz costul draperiilor crește semnificativ din cauza cantității de material necesar. Culoarea șinei poate să se potrivească cu mobilierul sau cu tapetul.
Cum să alegi materialul
Draperiile în sine pot fi clasificate și în funcție de destinație (pentru sufragerie, dormitor, cameră de copii etc.), în funcție de modul de prindere (cu cârlige, benzi, panglici, cleme), în funcție de tipul de țesătură (varietate infinită). În primul rând, însă, draperiile sunt împărțite în draperii transparente și perdele groase. Dacă în încăpere există prea mult soare și lumină, ar trebui să alegi materiale groase. Pentru ferestrele orientate spre nord, potrivite sunt draperiile ușoare. Cu draperiile moderne nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește decolorarea culorilor - datorită unui tratament special, ele nu se decolorează mult timp. Totuși, cele mai practice sunt considerate materialele din poliester sau combinații cu bumbac, din viscoză sau tafta. Aceste draperii pot fi spălate ușor în mașină, se călesc ușor și nu atrag mult praf. Bumbacul pur și mătasea se decolorează repede, inul necesită îngrijire specială, deși, dacă este amestecat cu alte țesături, cum ar fi lavsanul, devine ușor, strălucitor și mai puțin pretențios.
Construcția draperiilor
Varianta clasică presupune ca draperiile să fie trase pe două părți. Există însă și draperii rolate și romane, care se reglează de sus în jos. Draperiile franceze sunt reprezentate de valuri orizontale din materiale ușoare. Și, desigur, o variantă populară este combinarea draperiilor groase cu cele ușoare.
Lungimea este, de asemenea, importantă. În dormitor, sufragerie, sunt potrivite draperiile până la podea. În camera de copii, în bucătărie, pot fi draperii care ajung până la fereastră. Pentru a calcula corect lățimea, trebuie să decizi ce pliuri dorești. Un drapaj spectaculos este obținut când lățimea tulului este de două ori mai mare decât lățimea șinei.
Ce culoare ar trebui să aibă draperiile?
Culoarea draperiilor poate fi aleasă pentru a se potrivi cu nuanța predominantă din cameră sau, dimpotrivă, pentru a crea un contrast. Una dintre opțiunile economice, dar foarte eficiente, este combinarea draperiilor cu tapițeria mobilierului. Poți alege draperii în culoarea unui singur obiect (dar unul mare!) din cameră, de exemplu, a covorului sau a fațadei unei șemineuri.
Culorile neutre - bejul, nuanțele de nisip, alb - arată întotdeauna bine. Și sunt ușor de asociat în mod literal și figurat cu orice element din interior.
A Comenta